Vatroslav Kuliš u Magazzino delle Idee, Trst

U tršćanskom Magazzino delle Idee publika će izložbu moći razgledati od 4. ožujka do 3. travnja 2016., od ponedjeljka do petka, od 10 do 13 sati, subotom, nedjeljom i uskršnjim praznicima (26., 27. i 28.03.2016.), od 10 do 13 i od 15 do 19 sati.

O izložbi „Vatroslav Kuliš: Centripetalne fuge“
Kulturne i umjetničke veze Italije i Hrvatske duge su i trajne koliko i povijest našeg suživota na obalama Jadrana. Pokušaj čak i najkraće rekapitulacije tih odnosa zahtijevao bi nekoliko knjiga. Ipak spomenimo ovdje samo neke od umjetničkih osobnosti koje su ostavile neizbrisiv trag u objema kulturama– od Lucijana Vranjanina (Laurane), Jurja Dalmatinca, Andrije Medulića ( Meldole) i mnogih drugih Schiavona, pa sve do izvanredne suradnje Hrvatskih i talijanskih umjetnika u okviru pokreta Nove tendencije pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, koji su zajedno ispisali nekoliko najsjajnijih stranica umjetnosti obiju zemalja tih godina. Kontinuitet razmjene ideja te neprestano međusobno bolje upoznavanje podjednako su prisutni i važni danas kao što su to bili i u proteklim vremenima. Izložba kojom se jedan od hrvatskih najznačajnijih slikara proteklih desetljeća Vatroslav Kuliš predstavlja talijanskoj publici upravo je jedan takav iskorak ka boljem poznavanju onog najtankoćutnijeg i najljepšeg u duhu obaju naroda.

Izložba je organizirana zahvaljujući financijskoj potpori Grada Zagreba te suradnji Pokrajine Trst, tršćanskog kulturnog središta Magazzino delle Idee, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske zajednice u Trstu, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Trstu i Galerije Woland.

Detaljnije na MUO

Aktualno