Edukativne radionice u GMV

Uz izložbu slika Vatroslava Kuliša Gradski muzej Varaždin organizira edukativne radionice pod naslovom “Izrazi se!”. Radionice su namijenjene učenicima osnovnih škola i djeci predškolskog uzrasta., a održavaju se u vrijeme trajanja izložbe do 18. studenoga i to svaki radni dan od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 14 sati. Trajanje radionice je 1 sat i 30 minuta. Cijena ulaznice za razgled izložbe s uključenom radionicom iznosi 25 kuna.

Radionica  započinje razgledom izložbe slika Vatroslava Kuliša. Autorova najvažnija tema su krajolici i upravo oni ga uvrštavaju u struju hrvatskog modernog kolorizma (između Dulčićeva kolorističkog impresionizma i Murtićeva kolorističkoga ekspresionizma), između apstrakcije i figuracije. Krajolik ili apstrakcija, snažan kolorit i sloboda poteza osnove su i za kreativni dio ove muzejske radionice.

Radionicom se upoznaje slikarstvo (apstraktno slikarstvo), gdje je slika polje slikareva tijela koje ostavlja trag, gestualna aktivnost, a trag postaje sadržaj slike. Stvaranju slike pristupa se spontano. Slika je zapis automatizirane kretnje, gdje je to dozvoljeno raditi kistom, polijevanjem boje  ili pak prskanjem ili cijeđenjem  boje s kista (dripping).

„ Cilj i želja nam je da učenici osjete slobodu izražavanja u fazi stvaranja i dožive upravo ljepotu čina koja ovu vrstu umjetnosti čini posebnom“, pojasnila je Elizabeta Igrec voditeljica radionice.

Aktualno